Łosoś, troć i węgorz w wodach przybrzeznych...


Pokaż NIECHORZE - KOŁOBRZEG na większej mapie

Zarybianie Polskich Obszarów Morskich smoltem łososia (Salmo salar) i troci wędrownej (Salmo trutta) - Mrzeżyno (Port rybacki) 6 maja 2011 roku.

Transport z narybkiem smolta łososia oraz troci wędrownej.








Pomiar temperatury wody, który ma na celu sprawdzenie różnicy temperatury wody w środowisko miedzy ta w zbiornikach z narybkiem.
Narybek w pełnej okazałości.

































Zarybienie węgorzem europejskim  - Wolin, Stepnica, Szczecin (Jezioro Dabie) sierpień2011 rok.

                 W dniu 19 sierpnia 2011 r. odbyło się zarybianie obszarów wodnych w dorzeczu Odry narybkiem węgorza. Zarybianie przeprowadzone zostało w ramach realizacji „Planu gospodarowania zasobami węgorza w Polsce”, operacji „Zarybianie wód dorzecza Odry i Wisły narybkiem węgorza europejskiego Anguilla anguilla (L.) w celu odbudowy jego populacji”. Fundusze na zarybianie pochodzą z publicznych środków krajowych oraz Europejskiego Funduszu Rybackiego. Projekt realizowany jest przez Instytut Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie wspólnie z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Łącznie do wód Zalewu Szczecińskiego i jeziora Dąbie wprowadzono około 3 tys. kg narybku węgorza. Przewiduje się, że zarybianie będzie kontynuowane w następnych latach.

Pokaż Świnoujście - Miedzywodzie na większej mapie


Narybek przewożony jest w specjalnych pojemnikach zapewniających narybkowi odpowiednia wilgotność i temperaturę.

Narybek węgorza europejskiego.









Załadunek na pobliskie kutry, którymi rybacy w wyznaczonych miejscach będą wprowadzać narybek węgorza.
Sprawdzanie i liczenie transportu.











1 komentarz:

Gruby pisze...

Super relacja fotograficzna!